Het belang van ‘Ageing in place’

We hebben allemaal de wens om zo gezond mogelijk ouder te worden. Gezond ouder worden heeft enerzijds te maken met onze fysieke en mentale capaciteiten, maar anderzijds ook met onze omgeving en dus ook onze woning. Daarom is het belangrijk om ons de vraag te stellen: zijn onze woningen klaar om gezond oud in te worden? Wat zijn veelvoorkomende struikelblokken in een woning? Welke ruimte lokt het meeste valincidenten uit en hoe kunnen preventief en laagdrempelig een aantal aanpassingen gedaan worden in mijn woning?


Screening van huizen

We screenden 110 Vlaamse huizen om de woning op te meten en te inventariseren welke aspecten voor verbetering vatbaar zijn. Op basis hiervan bieden we een overzicht van de aspecten die extra aandacht verdienen in kader van levensloopbestendig wonen. Herken je bepaalde van deze belemmerende factoren ook in jouw woning? Durf jij ze bekijken en jouw woning ook eens nameten?  

Hieronder vind je de resultaten. Je kan kiezen tussen het volledige rapport, een beknopte en grafische voorstelling of een filmpje.
Aan jou de keuze.


Bouwtechnisch onderzoek

De verantwoordelijkheid voor een levensloopbestendige woning ligt niet enkel bij de eigenaar/bewoner van een woning, ook architecten, aannemers en bouwpromotoren spelen een belangrijke rol. Sensibilisering en ondersteuning van de bouwsector en bij de overheid is het doel van deze activiteit.

Met resultaten van een internationale vragenlijst werd een checklist opgesteld voor stakeholders betrokken in het bouwen en verbouwen van levensbestendige woningen. Daarbovenop werd een sensibiliseringsfilmpje ontwikkeld met de belangrijkste resultaten, gericht naar zowel de stakeholders als de eigenaars van de woning.


Deze website is het resultaat van het projectwerk binnen het project Age’In European project (Interreg 2 Seas Mers Zeeën)

AGE’IN European project (Interreg 2 Seas Mers Zeeën) – www.ageindependently.eu